Samarbejd om en historie-wiki

I denne opgave skal eleverne sammen finde informationer om en historisk begivenhed, organisere dem i en wiki og lave en Prezi-præsentation. Der arbejdes med historisk viden, online research, kildekritik, hjemmesideopbygning og præsentation på én gang.
Fag: Historie
Klassetrin: 7.-10. klasse
Tidsforløb: 4 lektioner
Udarbejdet af:
Senest opdateret:
30. november 2011

Intro til opgaven

Opgaven handler om at lave research omkring en historisk begivenhed, organisere den viden, man har fundet, i en wiki og afslutningsvis lave en Prezi-præsentation over emnet.

En wiki gør det muligt for grupper at organisere og dele indhold og viden (se evt. vores guide til Wikispaces herunder, for at se, hvad en wiki er). Ved hjælp af wiki'en kan eleverne få overblik over de emner, som de andre i klassen arbejder med. Eleverne kan desuden sammen lave en tidslinje med historiske begivenheder vha. deres wiki'er.

Præsentationsværktøjet Prezi er et 'must' i elevernes kompetence-rygsæk - og så er det endda let at lave imponerende flotte præsentationer med Prezi.

Opgaven lægger op til, at online kilders validitet diskuteres, og der kan sættes fokus på, hvordan historiske begivenheder kan gengives så objektivt som muligt. Samtidigt får eleverne erfaring med at opbygge online sites og præsentationer, som andre også kan have gavn af.

Denne opgave findes også til 4.-6. klassetrin: Lav en historie-wiki

 


Redskaber, der skal bruges

Wikispaces

http://www.wikispaces.com/

En wiki er et gratis website, hvor man opbygger indholdet i fællesskab - uden login. Organisér jeres viden, del informationer og dokumentér jeres aktiviteter. Det er både nemt og sjovt, at arbejde med wiki's!

Gå til guiden

Google Search

www.google.com

Det er ikke for ingenting, at Google er den mest dominerende søgemaskine i verden. Brug Google Search til researchfasen, når der arbejdes med opgaver og præsentationer. Få mere præcise søgeresultater med disse søgetips.

Gå til guiden

Prezi

http://prezi.com/

Med Prezi kan du lave sjove og dynamiske præsentationer. Drop de gamle slides og lav i stedet én stor baggrund, hvor du placerer alt indhold og derefter laver en rækkefølge. Prezi er afløseren til Power Point.

Gå til guiden

Klar, parat, start!

  1. Gå i grupper af 2-4 personer.

  2. Udvælg en historisk begivenhed, som I vil arbejde med. I kan evt. vælge at arbejde med Titanics forlis, 2. Verdenskrig eller indstiftelsen af Grundloven.

  3. Når I har valgt en historisk begivenhed skal I indsamle alt den viden I kan - brug f.eks. Google Search.

  4. Find klassens fælles wiki - jeres lærer har login til jer. Opret en ny wiki-side og opkald den efter jeres emne.

  5. Nu skriver I alt, hvad I finder om begivenheden, ind på jeres wiki-side.

  6. Indsæt links til jeres kilder og find evt. Youtube-videoer, der skildrer begivenheden. Sørg for at organisere jeres research så andre også kan have gavn af det.

  7. Når I har samlet alt det materiale, I kan finde, skal I lave en Prezi-præsentation omkring jeres emne. I Prezi skal I også indsætte de mest relevante videoer og billeder, I har fundet. Sørg for at præsentationen er fyldestgørende for jeres emne.

  8. Læg et link til jeres præsentation ind på wiki-siden og præsentér for klassen.


Allerede færdig?

Lav en tidslinje, som forklarer jeres emne og klip den ind på wikisiden. Husk: I kan altid arbejde videre på wiki’en.

Forberedelse

  1. Find emner, der passer til dét, I i forvejen arbejder med i historietimerne.

  2. Opret en fælles wiki til klassen og invitér eleverne. Se hvordan i guiden til Wikispaces.