Musikkens tider – fra folkeviser til Lady Gaga

Hvornår begyndte man at spille rockmusik? Hørte man musik i middelalderen? Hvornår levede Elvis? Lad eleverne udvide deres musikalske horisont og lave en wiki, der giver overblik over musikkens historie.
Fag: Musik
Klassetrin: 7.-10. klasse
Tidsforløb: 2 lektioner
Udarbejdet af:
Senest opdateret:
30. november 2011

Intro til opgaven

Opgaven giver forståelse for, hvordan musikken har udviklet sig gennem årene. Eleverne skal arbejde på hver deres historiske periode i grupper, hvor de finder eksempler på periodes musik og formulerer, hvad der kendetegner lige præcis den periode. Afslutningsvis kan grupperne dele deres wikis med hele klassen, så alle kan få et overblik over alle perioderne.

Musik er jo ikke kun, hvad der bliver spillet på P3 og The Voice, og måske oplever eleverne, at der findes mange andre genrer, som også er værd at lytte til.

Her er nogle eksempler på perioder fra den europæiske musikhistorie, som kan bruges til at danne de forskellige grupper:


Redskaber, der skal bruges

Wikispaces

http://www.wikispaces.com/

En wiki er et gratis website, hvor man opbygger indholdet i fællesskab - uden login. Organisér jeres viden, del informationer og dokumentér jeres aktiviteter. Det er både nemt og sjovt, at arbejde med wiki's!

Gå til guiden

YouTube

http://www.youtube.com/

YouTube er en populær og gratis webportal, hvor man frit kan uploade sine egne videoklip og se andres. På YouTube kan du finde tv-klip, musikvideoer, private optagelser fra folks baghaver og verdens brændpunkter og meget mere.

Gå til guiden

Klar, parat, start!

  1. Gå i grupper efter den tidsperiode for musikken, I skal arbejde med.

  2. Opret en wiki-side, hvor I skal beskrive musikken inde for den tidsperiode, I arbejder med.

  3. Gå på YouTube og find musikvideoer, der viser musikgenren for jeres tidsperiode. Husk, at musikken skal være kendetegnende for perioden.

  4. Når I har fundet videoer, uploader I dem til jeres wiki-side.

  5. Beskriv hvad der kendetegner jeres periode - er ved periodens musik, der undrer jer? Hvem var de mest betydningsfulde kunstnere og hvorfor? Hvor hørte man musikken i perioden? Var det en god økonomisk forretning at være musiker? Find selv flere informationer.

  6. Når I er færdige, kan I sende et link til jeres wiki til de andre i klassen, så de også kan få overblik over tidsperiodernes musik, og hvad der kendetegnede den.


Allerede færdig?

Hvem er Jeres yndlingskunstnere? (I har nok flere forskellige i gruppen). Find ud af, om de er inspireret af bestemte perioder i musikkens historie - det kan også være, at de har fundet inspiration hos andre kunstnere. Notér jeres fundne informationer på Jeres wiki-side.

Forberedelse

  1. Opret en wiki-konto til klassen og invitér eleverne til wikien via email.

  2. Forbered hvilke musikperioder eleverne skal arbejde med, og inddel evt. eleverne i grupper på forhånd.