Lav en historie-wiki

I denne opgave arbejdes der med historisk viden, online research, kildekritik og hjemmesideopbygning på én gang. Eleverne skal sammen finde informationer om en historisk begivenhed og organisere dem i en wiki.
Fag: Historie
Klassetrin: 4.-6. klasse
Tidsforløb: 2 lektioner
Udarbejdet af:
Senest opdateret:
30. november 2011

Intro til opgaven

Opgaven handler om at lave research omkring en historisk begivenhed og organisere den viden, man har fundet, i en wiki. En wiki gør det muligt for grupper at organisere og dele indhold og viden (se evt. vores guide til Wikispaces herunder, for at se, hvad en wiki er). Ved hjælp af wiki'en kan eleverne få overblik over de emner, som de andre i klassen arbejder med. Eleverne kan desuden sammen lave en tidslinje med historiske begivenheder vha. deres wiki'er.

Opgaven lægger op til, at online kilders validitet diskuteres, og der kan sættes fokus på, hvordan historiske begivenheder kan gengives så objektivt som muligt. Samtidigt får eleverne erfaring med at opbygge online sites, som andre også kan have gavn af.

Denne opgave findes også i en version til 7.-10. klassetrin: Samarbejd om en historie-wiki


Redskaber, der skal bruges

Wikispaces

http://www.wikispaces.com/

En wiki er et gratis website, hvor man opbygger indholdet i fællesskab - uden login. Organisér jeres viden, del informationer og dokumentér jeres aktiviteter. Det er både nemt og sjovt, at arbejde med wiki's!

Gå til guiden

Google Search

www.google.com

Det er ikke for ingenting, at Google er den mest dominerende søgemaskine i verden. Brug Google Search til researchfasen, når der arbejdes med opgaver og præsentationer. Få mere præcise søgeresultater med disse søgetips.

Gå til guiden

Klar, parat, start!

  1. Gå i grupper af 2-4 personer.

  2. Udvælg en historisk begivenhed, som I vil arbejde med. Måske har jeres lærer allerede givet jer et emne. Ellers kan I evt. vælge at arbejde med Titanics forlis, 2. Verdenskrig eller indstiftelsen af Grundloven.

  3. Opret en fælles wiki i gruppen.

  4. Når I har valgt en historisk begivenhed og oprettet en wiki, skal I indsamle alt den viden I kan - brug f.eks. Google Search.

  5. Nu skriver I alt, hvad I finder om begivenheden, ind i wikien. I skal også indsætte links til jeres kilder og evt. finde Youtube-film, der skildrer begivenheden.

  6. Send et link til jeres Wiki til jeres lærer og vis den frem til klassen via projektor eller Smartboard. Husk: I kan altid arbejde videre på Wiki’en.


Allerede færdig?

Lav flere wikisider i Jeres wiki - f.eks. én til kilder og én til videoer.

Forberedelse

  1. Find evt. emner, som eleverne skal arbejde med.

  2. Prøv på forhånd at oprette en wiki, så du kan hjælpe eleverne lidt undervejs.