Lav redskabsgymnastik i vikartimen

Vær den seje vikar, der springer på cyklen og har masser af sjove digitale redskaber med under armen. Brug tiden og lær eleverne noget, de kan bruge, når vikaren er kørt igen.
vikartimen, digitale redskaber, cykelvikar

Måske kender du dét at komme til en ny skole som vikar? Nye lokaler, nye elever og nye kolleger - og måske uden en plan for vikartimerne i 8.a. Fremtidslaboratoriet har løsningen. Bed eleverne om at finde deres bærbare frem - måske kan I også låne et par fra skolens mediecenter - og find fremtidslaboratoriet.dk frem på skærmen. 

Begynd i redskabskassen

Et godt sted at begynde er i Fremtidslaboratoriets redskabskasse. Hér kan eleverne fx oprette deres egen blog i Wordpress og blogge om et emne, der optager dem. Det kan være mode, spil, parkour, fotokunst eller noget helt andet. Brug noget tid på at lære alle funktionaliteterne at kende og lad eleverne ændre i den grafiske profil, så den lige netop passer til det ønskede grafiske udtryk. Hjælp hinanden med at lære det digitale redskab at kende og brug redskabsguiden, hvis det bliver nødvendigt. 

Arbejd med billeder og tegneserier

Er eleverne mere interesserede i det visuelle udtryk, så kan du introducere en lang række redskaber, der alle eksperimenterer med det visuelle udtryk og formidling herigennem. I kan fx lave en animationsvideo i Animoto. Brug jeres egne billeder eller billeder fra Flickr, der gerne må bruges (Creative Commons). I kan bruge Animoto til at fortælle en historie eller lave en overraskende reklamefilm for et produkt. Prøv også tegneserieredskabet ToonDo, hvor I kan fortælle små historier på dansk, engelsk eller tysk. Er du vikar på mellemtrinnet vil redskabet StoryJumper også gøre lykke. Det er masser af figurer og baggrunde at vælge imellem og historien opstår næsten af sig selv. 

Sjovere end PowerPoint

Har I lyst til at arbejde med præsentation fx til projektopgaven, så skal I prøve præsentationsværktøjet Prezi. Det er sjovt og nemt at bruge og giver med garanti et godt resultat. Eleverne har mulighed for at invitere hinanden til at arbejde i den samme præsentation, hvilket gør samarbejde i klassen lidt sjovere. Man kan sige at eleverne kommer til at samarbejde helt automatisk. 

Redskaber i de ældste klasser

Vi har samlet en række digitale redskaber, der passer godt til de ældste klasser:

Wordpress - lær eleverne, hvad blogging kan bruges til i og udenfor klassen. 

Animoto - lær eleverne at formidle og fortælle gennem visuelle elementer. 

Prezi - lær eleverne at præsentere, så publikum ikke falder i søvn. 

ToonDo - fortæl og præsentér gennem tegneserier i alle sprogfag. 

Redskaber på mellemtrinnet

Redskaberne på listen nedenfor passer godt til de mellemste klasser i skolen: 

Storyjumper - lad eleverne eksperimentere med historieudvikling. 

Prezi - lad eleverne lege med præsentation. 

Sumo Paint - lad eleverne lege med produktion af digitale billeder

ToonDo - fortæl en historie gennem tegneserie fx i engelsk. 

Kender du andre, der arbejder som vikar i folkeskolen, så husk at dele ideerne i dette blogindlæg med dem. God fornøjelse med vikartimer, der er sjove og samtidig introducerer indhold og digitale redskaber, de kan bruge bagefter.

 

 

 

 

 

18. january 2012    Undervisningen
Del blogindlæg:
Synes godt om: